Poprvé se objevily v roce 1930 jako výsledek dlouholeté práce známého britského lékaře- homeopata, dr. Edwarda Bacha. Tvoří je soubor 38 květových extraktů, subtilně korespondujících s celou škálou všednodenních citových konfliktů. Tyto dnes již slavné Bachovy esence velmi brzy prokázaly, že mohou mít pro člověka nedocenitelný význam.

JAK FUNGUJÍ BACHOVY ESENCE

Květové esence, podobně jako jiné formy naturální medicíny, léčí člověka, individuum, ne konkrétní nemoc nebo její symptomy. Působí především na emocionální hladinu jedince. Proto dva lidi se stejnou nemocí, např. artritídou, můžou užívat úplně odlišné esence. Jeden třeba rezignoval na uzdravení se , ten druhý je netrpělivý - a i když je nemoc stejná u obou, každý přesto bude užívat rozdílné esence.

Cílem Bachových esencí není potlačit negativní emocionální postoje a projevy, ale transformovat je do pozitivního stavu a tak stimulovat vnitřní síly jedince k uzdravení se a následnému odstranění nemoci a stresu z těla.

Také lidé, kteří netrpí fyzickou nemocí, můžou z Bachových esencí profitovat. Častokrát se nacházíme v náročných obdobích života - stres, pracovní přetížení, změna způsobu života, nejistota, deprese z nenaplnění svých předsevzetí, strach před zkouškou? V těchto stavech pomáhají esence vyrovnat a uklidnit naši psychiku dřív, než se emocionální diskrepance projeví v těle jako fyzická nemoc.

KDO BYL DR: EDWARD BACH

Edward Bach / 1886-1936/ patřil v Londýně mezi známé a vyhledávané lékaře své doby. Studium medicíny započal jako dvacetiletý, po jeho ukončení pracoval jako chirurg- traumatolog. Později se věnoval víc zkoumání v oblasti imunologie a bakteriologie. Zjistil, že některé střevní bakterie přímo souvisí s chronickými nemocemi a podle homeopatických pravidel připravil. tzv. NOSODY / očkovací látky podávané orálně/, které měly vysoký účinek. Tyto nosody , které Bachovi tehdy přinesly uznání a slávu v lékařských kruzích, se v homeopatii používají dodnes.

Bach se hluboce ve svých výzkumech zajímal o pacienta, jeho potřeby, jeho individualitu. Byl přesvědčen, že existuje přirozenější a šetrnější způsob v léčbě lidstva, než jaký medicína do té doby používala. Své výzkumy rozvíjel dál ve vlastní laboratoři až do roku1919, kdy přijal místo patologa a bakteriologa v Londýnské homeopatické nemocnici. V té době se dostal do kontaktu s dílem Samuela Hahnemanna, zakladatele homeopatie- a o jeho dalším osudu bylo rozhodnuto. Princip "Ošetřuj pacienta a ne nemoc" se stal hlavní ideí jeho, dnes už tak známé a rozšířené terapie.

V roce 1930 Bach svou lukrativní práci v Londýně ukončil a odstěhoval se na venkov - do Walesu. Tady- v jednoduchém způsobu života dále zkoumal a rozvíjel své poznatky o přírodní medicíně a v říši rostlin hledal pomoc pro trpící lidi. V roce 1935, rok před svou smrtí, Bach označil svou práci za kompletní a obrátil pozornost na rozšiřování svých objevů mezi lidi. Jeho 38 esencí nabývalo čím dál více na významu vzhledem ke své jednoduchosti , účinnosti a neškodnosti.

Dr. Bach svou prací udělal radikální změnu v pohledu na nemoc- dal lidem odpovědnost za jejich vlastní osud a k tomu i prostředky, které jim můžou pomoci uzdravit se. Sám řekl:" Žádná forma tělesného léčení ani perfektní strava nemůže uzdravit člověka, pokud v jeho srdci není Láska a pokud nemá snahu osvobodit se od negativních sklonů".